FAQ

Vissa frågor återkommer årligen…

… framförallt brukar en lång rad föräldrar undra vad deras hjärtegull ska åka på för roligt. Därför kommer här en FAQ (Frequently Asked Questions).

FAQ

Har du angett att Kemisamfundet ska boka resa åt dig bör du ha fått ett mejl från SJ där ditt bokningsnummer framgår.
Vill du skriva ut dina tågbiljetter kan du gå in på https://www.sj.se/sv/sok-bokning.html. Du kan även få dem elektroniskt i din telefon genom att ladda ner SJ-appen och hitta biljetterna via ”Hämta saknad biljett”.
Använd bokningsnumret som står på din bokningsbekräftelse och mobilnumret eller e-postadressen som står på raderna under.
Om flera har bokats på samma bokningsnummer kommer du att få biljetterna för dina reskompisar också.
Om du inte har fått något mejl från SJ i mitten av januari, hör av dig till ulrika.orn@kemisamfundet.se.

Vi får många frågor om vilken klädsel man ska ha på middagen. Svaret är att du är välkommen oavsett vad du har på dig. Många stipendiater brukar dock “klä upp” sig lite. För tjejer ofta kjol eller finbyxor med en fin top eller klänning, för killar finbyxor, skjorta och kavaj eller kostym, slips/fluga tar man på sig om man känner för det. MEN… snyggaste jeansen och tröjan funkar alldeles utmärkt.

Berzeliusdagarna är ett möte för ca 350 gymnasister med stort intresse för KEMI, som årligen arrangeras i Stockholm sedan 1956.

Svenska Kemisamfundets kansli arrangerar årligen Berzeliusdagarna. Här är Ulrika Örn (ulrika.orn@kemisamfundet.se) projektledare.

Absolut inte. Vi är en ideell förening för kemiintresserade. Våra medlemmar är kemilärare, läkemedelsforskare, kemiingenjörer och många andra med koppling till och intresse för kemi. Vi ordnar möten med kemiteman och uppmuntrar samhällelig förståelse för kemi. www.kemisamfundet.se

Ditt barn går på en skola som fått ett stipendium betalat av någon (kommunen, företag, föreningar eller liknande). Skolan har utsett en eller flera elever till “stipendiater” genom processer som skolan bestämmer över – ofta lottning eller bästa resultat på kemiprov eller kemiolympiaden. Grattis, det är en fin utmärkelse ditt barn har fått.

Har någon annan i klassen blivit utsedd till stipendiat? Tyvärr, det händer ju att man inte får som man vill, såväl i skolan som i vuxenlivet. Skolans beslut är det som gäller.

Resa till och från hemorten, hotell i en eller två nätter (beroende på utgångsort), en himla massa kemiföreläsningar och måltider under fredag och lördag.

Stockholm är stort – men inte fullt så stort att det brukar orsaka några problem. Eleverna rör sig i samlad grupp mellan hotellet och föreläsningslokalen – och har nytta av varann och smarta telefoner för att hitta.

Jo, det är nog en bra idé. Ingenting under Berzeliusdagarna kommer kosta pengar, men en fickpeng är ju trevlig att ha vid t.ex. akut korvbehov.
Ingen måltid ingår på torsdag eller lördag kväll. Så en slant till middag på torsdagen och kanske något stärkande inför tågresan på lördagen är nog väldigt uppskattat av berörda.

Ja, med gruppförsäkring liknande den de har under skoltid. Kontakta oss för mer detaljer.

Nej, Berzeliusdagarna är givetvis alkoholfria. Myndiga personer ansvarar själva för sina handlingar utanför schemalagd tid.

Denna karta visar på några platser som kan vara intressanta att hålla koll på för deltagare i Berzeliusdagarna.