Stipendiat

Vår förhoppning är att de restriktioner som råder på grund av coronapandemin ska lätta så att de 66:e Berzeliusdagarna kan genomföras 22-23/1 2021.

Grattis, du ska delta i Berzeliusdagarna, en tvådagarskonferens i Stockholm med fokus på kemi, som arrangeras av Svenska Kemisamfundet. Tillsammans med 350 andra stipendiater får du lyssna på intressanta föredrag av svenska och internationella forskare samt yrkesverksamma kemister.

Fredag den 22 januari startar programmet kl. 10:00. På kvällen får du en trevlig middag på en fin restaurang i Stockholm. I Stockholm bor du på hotell i delat dubbelrum. Kemisamfundet bokar resan från och till din hemort.

Lördag den 23 januari startar programmet kl. 09:00. Då ska du ha hunnit äta frukost, checka ut från hotellet och ta dig till Aula Magna.

Berzeliusdagarna avslutas med en paneldebatt där föreläsarna och andra experter svarar på stipendiaternas frågor. För att paneldebatten ska bli intressant och debattörerna ska få något att bita i, är det viktigt att vi får in frågor. Frågorna kan gälla allt från val av utbildning till hur man blir nobelpristagare i kemi, varför man blir kär eller kanske funderingar över hur en kemist löser energi- och miljöutmaningarna som vi står inför. Ju klurigare frågor desto bättre, ta gärna hjälp av dina lärare och klasskamrater. Skicka frågorna till ulrika.orn@kemisamfundet.se senast den 10 januari 2019. Programmet avslutas ca 15:00. Därefter är du fri att göra precis vad du vill i väntan på tåg, buss eller flyg hemåt.

Kemisamfundet svarar gärna på de frågor du kan tänkas ha – maila Ulrika på ulrika.orn@kemisamfundet.se eller ring på 08 – 502 541 81. Varmt välkommen till Berzeliusdagarna – vi ses i Stockholm i januari!

Programmet för Berzeliusdagarna 2021 är ännu inte bestämt.

Här hittar du tidigare års program

Deltagandet i Berzeliusdagarna, ditt stipendium, är betalt av någon. Vem ”någon” är finns angivet i det stipendiebrev du fått av din lärare. Någon kan vara din skola, ett företag, en stiftelse eller förening. Det är viktigt att du efter konferensen framför ett varmt tack till donatorn. Det är de som gör det möjligt för oss att ordna Berzeliusdagarna, och de vill gärna höra att stipendiaterna uppskattar arrangemanget. Om du tappat bort stipendiebrevet så kan Kemisamfundet hjälpa dig få tag i kontaktinformationen.

Samtliga deltagare i Berzeliusdagarna får bo på Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmen i Stockholm. Du placeras i delat dubbelrum/trippelrum, killar med killar och tjejer med tjejer. Vill du dela med någon speciell person anger du namnet på den personen i anmälningsformuläret. Den du vill dela med ska ange ditt namn.

Bor du i Stockholmsområdet och vill bo hemma, eller har du släktingar/vänner i Stockholm du hellre bor hos? Det går jättebra, ange då detta i din anmälan.

Torsdag

Inga måltider ingår. I receptionen på hotellet kan du få tips om restauranger i området.

Fredag

 • Frukost (på hotell Amaranten för dig som bor där, eller i Aula Magna för övriga).
 • Lunch
 • Eftermiddagsfika
 • Middag (se Fredagens middag)

Lördag

 • Frukost (på hotell Amaranten för dig som bor där)
 • Lunch
 • Eftermiddagsfika

På fredagskvällen arrangeras en festlig middag på en restaurang i Stockholm för samtliga stipendiater. Kvällen innehåller underhållning, trevligt umgänge och väldigt god mat. Middagen tar slut cirka 22:00. Vi får många frågor om vilken klädsel man ska ha på middagen. Svaret är att du är välkommen oavsett vad du har på dig. Många stipendiater brukar dock klä sig lite extra fina. För tjejer ofta kjol eller finbyxor med en fin top eller klänning, för killar finbyxor och skjorta eller kostym, slips/fluga tar man på sig om man känner för det. MEN… snyggaste jeansen och tröja funkar alldeles utmärkt.
Det är viktigt att du anger eventuella matallergier eller religiösa/ideologiska kostval vid anmälan.

Kemisamfundet skickar ut ett buss-/tunnelbanekort till dig med post i början av januari. Kortet är giltigt 72 timmar och används vid alla buss- och tunnelbaneresor i Stockholmsregionen. Glömmer du ditt kort hemma, eller tappar bort det, får du själv köpa ett nytt i Stockholm, korten säljs på Pressbyrån och 7-eleven-butiker i hela Stockholm. Glömt/borttappat kort ersätts inte.

Du som bor i Stockholms län förväntas själv kunna resa till Universitetet – vi skickar SL-kort och karta ändå, för säkerhets skull.

Bor du INOM Stockholms län förväntas du själv kunna resa till Universitetet – vi skickar ändå SL-kort och karta för säkerhets skull. Du som bor i Stockholms län behöver inte läsa följande text utan kan hoppa direkt till anmälningsformuläret längst ned på sidan. Läs instruktionerna till varje fråga noga.

Bor du UTANFÖR Stockholms län ingår resa till och från Stockholm från din hemort. För att du ska hinna fram i tid till Aula Magna på fredag morgon delar vi in resandet i långa respektive korta resor. Nedan kan du läsa vad som gäller för resa från din del av landet. Det finns även några områden där speciella ”regler” gäller för resebokning. Dessa har egna rubriker som du säkert hittar nedan utan problem.

Du som startar från Småland, Öland, Blekinge, Skåne, Halland, Bohuslän, Dalsland, Västergötland, Härjedalen, Jämtland, Ångermanland, Medelpad samt Värmland (förutom Karlstad) reser till Stockholm på torsdag kväll 21 januari.  Du bokas på ett tåg med ankomst cirka klockan 19:00 till Stockholm C och bor på hotell under natten till fredag. Tågresan bokas av Svenska Kemisamfundet och bokningsnummer skickas till dig med e-post. Du använder ditt bokningsnummer och telefonnummer 0702074899 när du hämtar biljetterna på www.sj.se. Biljetterna är inte ombokningsbara.

När du fyller i info om din resa i anmälningsformuläret:

Var hellre för specifik än tvärtom när du skriver orten du vill resa från. Speciella önskemål, t.ex. olika orter för avresa och hemresa går absolut att lösa om du är tydlig i anmälan.

 1. Om ni är flera stipendiater som reser från samma skola bör ni genomföra anmälan under samma dygn. Då kan ni resa på sittplatser nära varandra hela vägen eftersom tågbokningarna görs löpande.
 2. Vill du åka en annan dag eller särskild tid? Var tydlig i anmälan så är vi, om möjligt, flexibla. Du ansvarar för det extra boendet om du stannar längre i Stockholm.

Du som startar från Karlstad, Östergötland, Närke, Södermanland, Västmanland, Uppland, Dalarna, Gästrikland och Hälsingland, samt de som flyger in till Arlanda, reser till Stockholm på fredag morgon 22 januari och tar sig direkt till Universitetet och Aula Magna. Tåg bokas med ankomst kring 09:00 på fredag morgon, vilket ger en timme för transport till Universitetet. Tågresan bokas av Svenska Kemisamfundet och bokningsnummer skickas till dig med e-post. Du använder ditt bokningsnummer och telefonnummer 0702074899 när du hämtar biljetterna på www.sj.se. Biljetterna är inte ombokningsbara.

När du fyller i info om din resa i anmälningsformuläret:

 

 1. Var hellre för specifik än tvärtom när du skriver orten du vill resa från. Speciella önskemål, t.ex. olika orter för avresa och hemresa går absolut att lösa om du är tydlig i anmälan.
 2. Om ni är flera stipendiater som reser från samma skola bör ni genomföra anmälan under samma dygn. Då kan ni resa på sittplatser nära varandra hela vägen eftersom tågbokningarna görs löpande.
 3. Vill du åka en annan dag eller särskild tid? Var tydlig i anmälan så är vi, om möjligt, flexibla. Du ansvarar för det extra boendet om du stannar längre i Stockholm.

Resor från norra Sverige bokas individuellt, Kemisamfundet bokar inte dessa resor. Du/skolan bokar, fråga din kemilärare hur ni brukar göra. Ersättning betalas ut i efterhand. Vi måste ha alla originalkvitton senast 31 mars för att ersätta dina utgifter.

Om du själv ordnar resa till och/eller från Stockholm, fyll i det vid registreringen. Vi ersätter dina utlägg i efterhand mot originalkvitton. Vi måste ha dina kvitton senast 31 mars för att ersätta dina utgifter.

Du kan inte anmäla dig utan att ha fått ett STIPENDIEBREV av din kemilärare.

Läs instruktionerna till varje fråga noga.

 

Till anmälan =>